Kwaliteitsstandaarden voor de wijkteams vanuit cliëntperspectief
In veel gemeenten in Nederland wordt sinds vorig jaar gewerkt met wijkteams. Gemeenten zien de wijkteams als een manier om (de toegang tot) zorg laagdrempelig en dichtbij huis aan te kunnen bieden. Er wordt veel geïnvesteerd in kennisontwikkeling rondom de wijkteams. Maar wat vinden cliënten zelf goede zorg van een wijkteam? Hoe willen cliënten regie krijgen/ houden en waarbij willen zij ondersteund worden? Voldoet de werkwijze van de wijkteams aan de behoeften van cliënten (jong en oud) en wanneer zijn zij tevreden? Deze vragen liggen ten grondslag aan het project dat we momenteel in Amersfoort uitvoeren: Q4A Amersfoort, oftewel: Quality4All.
In negen panels met jongeren, ouders en volwassen cliënten bespreken wij met elke groep afzonderlijk wat zij verstaan onder goede zorg van de wijkteams, welke ervaringen zij hebben met de wijkteams, en welke wensen en behoeften er leven als het gaat om de ondersteuning. Momenteel hebben vijf van de negen panels plaatsgevonden. Zij leveren een schat aan informatie op waar de wijkteams hun voordeel mee kunnen doen. Het is mooi om te merken dat er weinig verschil zit tussen de wensen van jongeren, ouders en volwassen cliënten. Zo is laagdrempeligheid een heel belangrijke voorwaarde voor de werking van de wijkteams, net als goede informatievoorziening. Cliënten hebben hier goede ideeën voor! Daarnaast vinden ze het heel belangrijk dat de wijkteammedewerker samen met hen beslist, in plaats van over hen.
Met de informatie uit alle panels wordt een set kwaliteitsstandaarden ontwikkeld voor de Amersfoortse wijkteams (net zoals we dat eerder hebben gedaan voor de landelijke residentiële jeugdzorg, zie www.q4c.nl). Tijdens een dialoogbijeenkomst met de wethouder van Amersfoort, wijkteammedewerkers en cliënten worden de standaarden vastgesteld. Om deze standaarden te borgen, en om ervoor te zorgen dat ze gaan leven wordt in de staart van het project samen met professionals én cliënten een borgingsplan opgesteld.